Dela nyhet
Rysare när herrarna hängde kvar i Lag-SM-kvalet
13 maj 2024 0 kommentarer
Under lördagen avgjordes Lag-SM-kvalet på Arosvallen i Västerås, i strålande solsken. Lag-SM-kvalet är den nästa högsta divisionen i svenska friidrottscupen, där man tävlar om en av platserna i Lag-SM-finalen som avgörs senare i sommar. Vinnaren går upp och sista placerade lag halkar ner till division 1.
Herrarnas lag drabbades av några kritiska återbud inför tävlingen på sprint och medel/lång och heders till de som ställde upp med kort varsel för att stänga luckorna. Oddsen såg därför utmanande ut att hänga kvar och det krävdes starka insatser rakt igenom för att kunna utmana Linköping om näst sista platsen. Men herrarna tog chansen och svarade för grymma prestationer.
Tiokamparen Joel Enander satte an tonen genom att i sitt livs första lopp över 400m häck springa in på en andraplats, och det på en riktigt imponerande tid. 55.57 sekunder. En tid som faktiskt direkt för honom upp på femteplatsen i klubben genom tiderna.
Höjdhoppet har vi redan rapporterat om och där inbringade Fabian med sina Sverigeledande 2.20m en förstaplats. Även i släggan blev det pluspoäng, då tiokamparen Viggo Stridh drog till med hela 37.89 meter och med det tog en oväntad tvåpoängare. Även han kliver in på klubbens topp-10-bästa och faktiskt ända upp till tredjeplatsen. Upp till Bengt Berglunds 32 år gamla klubbrekord, 44.70, är det ju faktiskt inte Så långt, givet Viggos begränsade träning i grenen.
Tävlandet fortsatte med en hel del personbästa även för dem som säsongsdebuterade i sina specialgrenar. Joel följde upp insatsen på långa häcken med att sätta personbästa i spjut, upp till 48.39, vilket gav en fjärdeplats. Malte Lessing sprang 5000m och stod för ett av dagens största lyft, när han sprang in på imponerande 16:22 min. Victor Jonsson, född 2008, fick axla ansvaret på 400 meter och sprang där in på nya perset 53.72.
En glädjande debut i TIS-linnet stod vår coach Eelco Sintnicolaas för, när han hivade iväg diskusen 38.67 meter. Inte så tokigt givet att han lade ner sin egen tiokampsatsning för ett par år sedan. Även Eelco klättrar in på klubbens topp-10 genom tiderna som 7a med det resultatet, och han ska ha konstaterat glatt att han nu kastade längre än han gjorde i OS i Rio de Janeiro 2016.
Inte pers men väl positiva säsongsdebuter stod Ludvig All och Harald Gemmel för. Ludvig snuddade vid perset på 100m med sina 10.92, och trots ett "sådär" häcklopp så stannade klockan ändå på 14.60, vilket inte var allt för långt ifrån pers. Harald klarade 4.86 i stavhoppet och försökte sen på nya ute-klubbrekordet 4.96, men den här gången låg ribban inte kvar.
Inhoppen ja. Dessa förtjänar ett extra hedersomnämnande. Linus Mattsson hoppade in på 200m och sprang in på pb, 24.31. Leo Papinski fick hoppa in på 1500m och var där bara några sekunder från pers, trots att han tränat sparsamt sista tiden. Jonathan Karlsson tog en för laget och överlevde 3000m hinder och skrapade in en viktig pinne till laget. Detsamma gäller Emil Söderberg som ställde upp och avverkade två varv och fick en poäng som belöning. Albin Edgert, som sedan några år lagt tiokampen på hyllan och fokuserar på häcklöpning, fick hoppa in i kulringen och vräckte ändå iväg 7,26-kilosredskapet över 10 meter, närmare bestämt 10.42.
I längdgropen var lyckan dock inte med oss, och både Rickard Willman och Marcus Eklund hade mörka dagar.
Med korta stafetten kvar hade Linköping därför närmat sig och nu var det viktigt att få över pinnen, för att inte öppna dörren för vår huvudmotståndare. Detta klarade dock vårt lag bestående av Albin Edgert, Ludvig All, Joel Enander och Linus Mattsson med den äran och Linus kunde korsa mållinjen klart före Linköping på tiden 43.22 sekunder. Därmed var kontraktet säkrat och klubben gör därför sin tredje säsong någonsin i den näst högsta divisionen nästa år. Tack för det killar med medföljande coacher Anders Perswalld, Fredrik Enander, Calle Alm, Åke Jernberg, Morgan Sundin, Micke Grufman, Carl-Olof Ekman, Lotta Borgius, Johan Sjölander, Vlado Petrovic och Richard Edman!
/Nils-Göran Nilsson Batz
Kommentarer