Dela nyhet
Lär känna klubbens nya ungdomsansvariga
4 dec 2022 0 kommentarer

I början september fick kansliet en ny kollega, Lotta Borgius, som ansvarar för tränings- och tävlingsverksamheten för klubbens ungdomar i åldrarna 12-17 år. Många har förhoppningsvis träffat Lotta under någon träningskväll på Tibblevallen. Men efter 3 månader på jobbet passar vi ändå på att lära känna henne mer och djupdyka i hennes relation till friidrotten. Detta gör vi med ett brev från henne själv:
Jag började med friidrott relativt tidigt, som 9-åring i IFK Göteborg. Då var det 800m och terränglopp som var i fokus. När familjen flyttade till Stockholm 1984 fortsatte jag med friidrott i Huddinge AIS. Väldigt sporadiskt som ungdom 15-17 år, men jag sprang rätt fort på 400m som 18-åring och blev uttagen till Ungdomsfinnkampen. Den uttagningen var min inkörsport till att satsa på och leva med friidrotten under nästan 10 år framöver. Min bästa säsong var 1994 när jag kvalade in till EM i Helsingfors på 400m och gick vidare till semifinal. Jag avslutade mitt eget friidrottande 1997 och därefter tog jag en lång paus från friidrotten.
Jag kom tillbaka som tränare när min son började med friidrott i Hammarby 2010. Då var han 7 år. Ganska tveksamt från början, det var inte självklart för mig att flytta fokus från mig själv och min "bubbla" som friidrottare till att lägga fokus på andra. Men ju mer tid som tränare jag haft, desto roligare och mer givande har det blivit. Idag tränar jag fortfarande några av de aktiva som jag började träna 2010 i Hammarby, men det har även tillkommit aktiva under åren. Min erfarenhet som tränare har jag främst från att ha följt den gruppen som började som 7-åringar hela vägen upp till juniorålder. I somras var 6 st aktiva från gruppen med på Nordiska junior- mästerskapet för 19-åringar i Malmö. Fantastiskt roligt att få möjligheten att följa dessa ungdomar i deras utveckling.
Som tränare har jag under senare år främst fokuserat på sprint, häck och hopp men i min roll som verksamhetsansvarig kommer jag självklart verka för att vi som klubb ska utvecklas i alla grenar. Jag är också väldigt intresserad av träningsupplägg som helhet, hur bygger man ett fungerande träningskoncept för de aktiva så att man får med allt från grenspecifik träning till allmän kroppsuppfattning, styrka, koordination, uthållighet. Vad krävs av de aktiva för att kunna prestera i sin specialgren och hur bygger man upp träningen för att nå dit?
Utanför friidrotten har jag främst arbetat som forskare på Karolinska Institutet inom Neurobiologi. 2019 bestämde jag mig för att byta karriär och läste därför in pedagogik och är nu behörig gymnasielärare i Kemi och Biologi. Jag hann jobba ett år som lärare innan jag bestämde mig för att tacka ja till utmaningen att vara med och utveckla ungdomsverksamheten i Täby IS.
Jag ser med spänning fram emot att lära känna både ledare, tränare och ungdomar i Täby IS!!
Bästa friidrottshälsningar Lotta
Kommentarer