Dela nyhet
Medaljregn också Stafett SMs andra dag
10 sep, 23:00 0 kommentarer

Även Stafett SMs andra dag kännetecknades av värme, solsken och TISare som visade hur man springer stafett!
Stafett-traditionen är lång i klubben och Stafett SM prioriteras alltid högt. Men efter några år med lite tunnare utfall så känns det nu riktigt skönt att konstatera att vi är tillbaka bland Sveriges absolut bästa klubbar, och tillbaka i nivå med våra bästa år i disciplinen åren 2017-2019. Men innan vi summerar ska vi förstås gå igenom lag för lag hur det gick under söndagen.
F15 3*800m inledde finaltävlandet och det var en fröjd att se den offensiva löpningen av våra tjejer.
Hanna Vikström inledde tufft och kunde växla ut Arwen Pamelius som tvåa. Arwen kunde snabbt kliva upp på förstaplatsen och utökade stadigt avståndet bakåt där Tureberg hade gått upp på andraplatsen. Arwen växlade ut Wilma Beiming Brotte med en stor ledning.
Men Wilma stod inför en tuff uppgift. Turebergstjejens pers på 2:17 var nämligen 12 sekunder snabbare än Wilma tidigare sprungit. Wilma som framförallt satsat på långa häcken under året. Turebergs Freja Kagevik satsade också ursinnigt från start och kunde passera Wilma med 300 meter kvar. Men Wilma gav inte upp utan hängde med nästan hela vägen in till mål!!
Till slut saknades ett par sekunder till guldet. Men väl ett SM-SILVER till Hanna, Arwen och Wilma! Deras allra första SM-medalj var därmed ett faktum. Wilmas sträcktid måste också nämnas - 2:24 min!! Alltså fem sekunder snabbare än tiden hon noterade på Kraftmätningen för en vecka sedan. Sannerligen imponerande. Och en stark insats också av Hanna och Arwen.
I dessa tre har vi en rejäl portion framtid på den i klubben traditionstyngda medeldistanssträckan, och faktum är att det finns ännu fler 08or som har kapacitet att utvecklas till hög nivå på distansen.
F19 4*100m. Här hade vi vår silver-kvartett från gårdagen, Anja Lalander, Evelina Hamos, Ebba Sjöström och Lia Cederberg - och dessa tjejer levererade verkligen igen! Efter bra löpningar och bra växlingar så tog de en solklar tredjeplats och det på en bra tid, 49.30. Inte oväntat, men inte desto mindre glädjande.
F17 4*100m. Även dessa tjejer hade ju precis som F19-tjejerna tagit hem ett silver i svensk stafett dagen innan, och kvartetten Alice Helge, Eleonora Wahlin, Emilia Hermansson och Amanda Cederberg var även den intakt när det var dags att springa 4*100m. Även dessa tjejer springer en strålande stafett och efter lite schabbel av favoriterna MAI i sista växeln så var man t o m inte långt ifrån att utmana Hammarby om guldet - men till slut blev det ytterligare ett SILVER till tjejerna som alltså allihop fick hem två sådana medaljer med sig hem. Tiden 49.54 riktigt bra.
P17 4*100m. Efter lite väl säkra växlingar i försöken så lyckades man till slut ändå gå till final, även om det var med 8e och sista tid (45.02) och med bara 14 hundradelars marginal. Kvartetten Jacob Norsell, Anton Höglund, Linus Mattsson och Victor Johnsson insåg att man nu behövde höja insatsen. "Startmärkena" flyttades bakåt i förhoppning om att kunna skrälla till sig en topp-6-placering. Helt rätt resonerat. Löpningarna och växlingarna satt nu perfekt i de två första växlingarna och killarna var med och högg om en topp-6. Men i sista växlingen så vart växlingen för lång och pinnen kom aldrig över. En kalkylerad risk som nu tyvärr realiserades, men ingen skugga ska falla över killarna som ändå gjorde helt rätt och som visade att de med ytterligare ett års träning kommer bli att räkna med.
P17 3*800m. I ett av hela SMets största startfält kunde våra killar, William Clason, Liam Tannlund och Malte Lessing, springa till sig en tiondeplats. Eftersom William är två år för ung, och Liam och Malte föredrar längre distanser, så var det ett helt skapligt utfall.
Kvinnor 4*400m. Vårt allra tyngsta kort fick avsluta tävlingarna för TIS del. 4*400m är den distans där vi genom åren nått allra största framgångar och i år var inget undantag.
Efter bra sträckor av Lia Cederberg och Evelina Hamos (båda låga 57or) så stod vår stjärna Linnéa Frobe för sin hittills bästa insats i stafettsammanhang, när hon förde upp laget i rygg på ledande MAI med en sträcka kvar. 54.3 för Linnéa som växlade ut sin mångårige parhäst Lollo Linde i tufft sällskap. I front finnkampssuveränen på 100m och 200m, Julia Henriksson, och bakom jagade SM-medaljören Klara Helander från Upsala.
Julia gör nu något oväntat. Tjejen som i år nästan gått under 23 sekunder på 200m öppnar första halvan på 28 sekunder! Handbromsen är total. Klara, som var en bit efter, kommer enkelt ikapp. Lollo, som ju pga. knäproblem inte kunnat snabbhetsträna senaste åren och som därför gått upp på 800m, hamnar i en svår sits. Att försöka gå förbi skulle bara leda till att Julia svarar och håller henne utanför sig.
Med tvåhundra kvar går Klara upp och då kickar Julia. Åt deras ruggiga avslutning finns inget att göra åt, och Lollo får fokusera på att kontrollera in pinnen till ett SM-brons. Slut-tiden 3:49.26 hade varit något annat om sistasträckan gått i högre utgångsfart. Men ännu en SM-medalj till TIS som kunde hålla fjolårsvinnarna IF Göta bakom sig.
Vi ska understryka att även om det förstås är stort att ta SM-medaljer i alla åldersklasser, så är det ett par ytterligare klasser svårare att göra det på seniornivå, när man slåss mot de bästa aktiva från kanske 15 olika åldersklasser. En SM-medalj på seniornivå väger därför oerhört tungt.
Sammanfattningsvis så gör vi ett helt fantastiskt starkt Stafett SM. 13 lag till start genererade 7 medaljer och tio topp-6-placeringar! I nivå med vad vi uppnådde 2017 och 2019, en bit bakom det fantastiska SMet på Slottskogsvallen 2018, men bättre än alla övriga Stafett SM under våra 100 år som förening.
Vi får invänta sammanställningen från förbundet men det man kan konstatera är att vi mycket möjligt är bästa klubb på kvinnliga sidan, eftersom alla medaljerna och 9 av 10 topp-6-placeringar kom från våra grymma tjejer! Och det vi med säkerhet kan säga är att vi hade flest lag till start med våra 10 tjejlag.
Våra tre lag på killsidan var alla i P17-klassen, så i övriga klasser har vi lite att jobba på till kommande år. Men vi vet ju att vi i alla fall på seniorsidan har åtminstone ett Mycket slagkraftigt kort stafettlag, om alla är hemma, hela, friska osv.
Slutligen, Hatten av till grymma coacher som återigen visar att de är kanske bäst i Sverige på att drilla stafettväxlingar!
Med detta är arenasäsongen i princip avslutad för våra SM-aktiva, nu väntar lite vila och sen uppbyggnad samt terräng-SM för våra medel/långlöpare.
/Nils-Göran Nilsson Batz
Kommentarer