Dela nyhet
Goliat väntar när Lag-SM-finalen avgörs på tisdag
19 jun 2022 2 kommentarer

Nu är det inte många dagar kvar innan Lag-SM-finalen på tisdag går av stapeln på Uppsalas nya fina friidrottsarena.
Vårt lag börjar utkristallisera sig allt mer och just nu finns det stora likheter med det lag som presterade så otroligt bra i Lag-SM-kvalet.
En titt på lagen vi möter ger känslan av att det kommer bli en kamp David mot Goliat där vi slår ur underläge men där våra tjejer kommer ge precis allt de har för att ta en topp-6-placering och "klara kontraktet" till nästa års Lag-SM-final redan på tisdag! Det här är nämligen klubbarna vi tävlar mot.
MAI
Malmö AI är kanske den breddmässigt starkaste klubben i Sverige historiskt sett, med ett enormt upptagningsområde (över en halv miljon invånare), stor organisation och stor ekonomi. Har haft problem tidigare med att mobilisera till lagtävlingar men har de sista åren återvänt till Lag-SM-scenen. Kvalade in till finalen i år men resultaten imponerade inte. Har otroligt starkt ställt på framförallt slätsprint (nära svenska rekordet på 4*100m) och kastsidan (bl a Fanny Roos) men hade i kvalet svaga resultat i medel/lång och i hopp. En joker som har hög kapacitet men inte en medaljfavorit på förhand och topp-6-placeringen känns inte given.
Örgryte IS
Göteborgarna i ÖIS har stolta traditioner med många internationella medaljörer genom historien, men då framförallt på herrsidan. Relativt elitinriktad förening med mindre barn och ungdomsverksamhet som lever på sin arrangemangsförmåga (Världsungdomsspelen, Göteborgsvarvet, Blodomloppet). Damlaget har blivit allt starkare och man har fått in många duktiga aktiva de sista åren, däribland den största stjärnan Maja Nilsson (höjd) och Wilma och Julia Nielsen på medel/lång som alla tre förväntas ha nyckelroller i ÖIS lag. Är starka i hopp och medel/lång men svagare i kast och sprint/häck. Kan utmana om medaljerna om man lyckas mobilisera i de svagare grenarna.
Ullevi FK
2010-talets stora dominant. Stort fokus på elitverksamheten och göteborgsalliansen har värvat flera toppaktiva sista året men då framförallt på herrsidan, backade av entreprenören Bo Gustafsson. Har flera fixstjärnor (Lovisa Lindh, Meraf Bahta, Khaddi Sagnia, Lotta Fougberg) och har starka toppar i många grenar men i enstaka grenar (ex. stav, hinder, lång häck) ser det väldigt tunt ut och man har dessutom tappat mycket i kast de sista åren. Trots att Ullevi är en allians av två separata klubbar (IK Vikingen och Utby IK) så har man historiskt lyckats väl med att mobilisera till laget - men ifjol var dock ett tydligt bottennapp och man missade t o m medalj. Saknas i startlistan gör både Meraf och Lotta.
Spårvägens FK
Är inne i ett generationsskifte och pandemin har drabbat lopparrangörerna tungt där Spårvägen och Hässelby är de som står bakom de flesta stora loppen genom Marathongruppen. Spåret satsar ju hårt på elitverksamheten och har inte kommit lika långt som Hässelby med att kunna fylla på i de egna leden och det har gjort att truppen nu är ganska tunn. Det lysande undantaget är kast där man har en stor bredd, men man har tappat mycket i medel/lång där man är inne i ett knepigt generationsskifte. Har utöver det två nyckelpersoner i Moa Hjelmer och Katharina Gråman, som båda behöver kunna dra ett stort lass för att det ska bli ett bra utfall för laget. Stämmer allt så kanske medalj, men inte medaljfavorit.
Hässelby SK
Har de senaste åren kompletterat sin starka elitverksamhet med att bygga upp en allt slagkraftigare ungdomsverksamhet som kunnat hävda sig väl på såväl Kraftmätningen som Lag USM. Har tappat ett par stjärnor (t. ex. Angelica Bengtsson) men lyckats ganska bra med att fylla på underifrån, trots ekonomiska utmaningar med loppen. Är starka framförallt på medel/lång och kast men har sen lite tunnare ställt i sprint och hopp med några lysande undantag. Har fyra stora stjärnor i form av Sara Lahti, Lisa Gunnarsson, Axelina Johansson och Vanessa Kamga och viktiga poängplockar förväntas också Klara Rådbo, Nora Lindahl och Amanda Holmberg bli. Har de alla på benen kommer de slåss om guldet.
Upsala IF
Friidrottssveriges stora uppstickarförening som gått "från ingenting" till en jätteverksamhet de sista tio åren. Har nu en av Sveriges största barn- och ungdomsverksamheter och även seniorverksamheten är på tydlig frammarsch. Och frågan är om det inte är Upsala som har den allra bredaste truppen i Sverige just nu, där det bara är tunt i ett par grenar. Det som däremot saknas fortfarande är några riktiga toppar, särskilt efter att man tappade Vanessa Kamga till Hässelby. Tyngsta namnet är nu istället nyförvärvet Carolina Wikström, men hon är inte uppsatt i startlistan så gissningsvis laddar hon för VM i Eugene på marathon. Upsala har ett ungt lag som kan överraska, men tar de en topp-6-placering har de gjort det bra.
IF Göta
Den mest framgångsrika svenska klubben genom tiderna på damsidan är nu rejält på gång igen efter många skrala år. Stärkta av en ny fin hall och en ny utomhusarena (blir klar snart) är det en klubb med ett stort upptagningsområde, med starka arrangemang och gedigen barn- och ungdomsverksamhet. Utmaningen för Göta har på 2000-talet varit att behålla och tilldra sig senioraktiva som istället ofta söker sig till andra universitetsorter, samt att upprätthålla en bra tävlingsverksamhet i regionen som utöver Karlstad har långt till starka friidrottsfästen. Men nu verkar man som sagt ha något på gång igen. Riktigt stark bredd har man framförallt på 400m, 800m och i längd, men dessa tjejer är allround och kan köra många grenar och man kan därför lappa laget efter läge på ett tacksamt sätt. Efter att Sofie Skoog lade av ifjol saknar man visserligen en fixstjärna, men namn som Lova Perman, Hanna Karlsson, Minna Svärd och Erica Jarder i laguppställningen inger ändå respekt. En medaljkandidat som har ett silver från ifjol att försvara.
Täby IS
Vi vet ju att vi aldrig varit så starka i så många grenar och på många håll håller vi absolut högsta klass. Vi har en blandning av tjejer som börjat i klubben i 8-årsåldern, tjejer som hittat friidrotten i sena tonåren och tjejer som anslutit från andra klubbar under tidens gång, med den gemensamma nämnaren att alla nu tränar tillsammans i Täby. Vi har fem individuella senior-SM medaljörer i form av Emilia Lillemo, Linnéa Frobe, Lovisa Linde, Sara Winberg och Sofia Linde och ett gäng ytterligare aktiva på väg mot den nivån. Tillsammans har våra tjejer byggt en närmast unikt stark lagsammanhållning, #TeamworkMakesTheDreamWork som de brukar säga, och de har verkligen sett fram emot den här tävlingen länge.
Men det går inte att blunda för att vi nu möter de bästa klubbarna i Sverige med en annan erfarenhet på den här nivån och inte minst helt andra ekonomiska muskler. Det gör att de kan värva in aktiva utifrån i sina udda grenar medan vi bygger helt på att få upp egna aktiva och att aktiva söker sig till oss för att träna med våra grupper. Vi behöver nog ett eller två år till för att på allvar kunna utmana om medaljerna, men räkna med att våra tjejer kommer slåss med allt de har för att ta en topp-6-placering och därmed undvika kval nästa år. Det kommer bli oerhört tufft men vi har möjligheten om vi har alla på benen och om vi har lite flyt med poängen i de jämnaste grenarna.
Summa summarum så känns det som ett oerhört öppet Lag-SM på förhand. Det kommer bli ett helt öppet spel mellan vilka som tar medaljer, vilka som stannar kvar och vilka som åker ut. Känslan är också att det kommer bli det breddmässigt bästa Lag-SMet någonsin!
Så det är upplagt för riktigt spännande tävlingar! Se till att följ tävlingarna på plats i Uppsala eller på C More och heja på vårt lag - de behöver allt stöd!!!
Läs mer om tävlingen här
/Nils-Göran Nilsson Batz
Kommentarer
Jesper Nilsson 20 jun 2022
Stort lycka till✨✨✨
Carl-Olof Ekman 21 jun 2022
Vi i grupp 08 håller tummarna för er!!!